Het ontstaan van "Engelbert Sport"

In 1953 besloot E.F.G. Tollenaar roepnaam Bert na ongeveer 7 jaar werkzaam te zijn geweest bij sporthuis “Haarlem” (vroeger gevestigd in de grote houtstraat in Haarlem) voor zichzelf te beginnen met een sportzaak op de Gedemte Oude Gracht nr. 53 te Haarlem.

De bedoeling was om een “speciaalzaak” op het gebied van tennis, badminton, tafeltennis, hockeyen en schaatsen op te zetten. Het bedrijf werd ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder de handelsnaam “Sporthuis Centrum”. Omdat deze zaak in het begin niet bekend was en niet zo goed draaide zette zijn vrouw J. Vogel-Tollenaar “De eerste Nederlandse stop inrichting” (ENSI) op voor de reparatie aan kleding. Na ongeveer 3 a 4 jaar kwam door drukte in de sportzaak dit bedrijf op de 2e plaats. In 1955 werd ik als 2e kind geboren en na mij kwam er nog een 3e.

In 1965 was mijn vader in onderhandelingen over zijn naam “Sporthuis Centrum” omdat landelijk een groot concern ook “Sporthuis Centrum” heette en deze zich onder deze naam niet kon vestigen in Haarlem. Na verschillende gesprekken met de Top van dit concern werd besloten dat mijn vader de naam van zijn bedrijf zou overgeven. Mijn vader kocht in diezelfde periode op de “verkoping” een bronzen beeld in de vorm van een “engel” en omdat een van zijn voornamen “Engelbertus” was heette het bedrijf voortaan:

Engelbert Sport Racket en Schaatsspecialist

In 1975 werd mijn vader benaderd door de heer De Korte van de nieuwe opgerichte stichting Kunstijsbaan Kennermerland, of hij geïnteresseerd was om een “schaatswinkel” te openen op de ijsbaan in “Haarlem”. Omdat ik zelf en mijn jongste zus ook in de tenniswinkel werkte en er in de winter nog niet zoveel werk te doen was, heeft mijn vader daarin toe gestemd.

Ikzelf heb met tussenpozen op de ijsbaanwinkel gewerkt en zomers diverse opleidingen gedaan. Nadat de ijsbaan was verzakt in de periode van ongeveer 1981 – 1982 had mijn vader geen zin meer in het schaatsbedrijf om het na heropening van de ijsbaan weer op te starten. Ikzelf had in de tussentijd een goed lopend glazenwassers bedrijf opgezet en daardoor de financiële middelen bij elkaar gebracht voor de overname.

Deze overname is geweest in oktober 1984. Mijn vader heeft nog 1 seizoen bij ons gewerkt om ons te helpen maar helaas is hij in 1986 overleden. Om toch nog een nagedachtenis aan de oprichter van ons bedrijf te hebben is onze bedrijfsnaam:

Engelbert Sport de schaatswinkel v.o.f.

In het seizoen van 1992 heb ik het “Eerste Nederlandse lease systeem voor schaatsen” ontwikkeld. Dit systeem houd in dat er van oktober t/m maart schaatsen gehuurd en mee naar huis genomen kunnen worden. Als de kinderen er uit groeien in dat seizoen kunnen ze omwisselen voor een grotere maat. In het begin was het systeem bezet door ongeveer 40 klanten. Nu is het systeem uit gegroeid tot het grootste schaats lease systeem van Nederland. Dit lease systeem word nu ook toegepast op verschillende ijsbanen in Nederland.

In 1999 is ons bedrijf intern verhuist op de ijsbaan naar het nieuwbouwcomplex. Wij bedanken daarvoor de stichting “Kunstijsbaan Kennemerland” die ons in de gelegenheid stelde ons bedrijf uit te breiden.

Door deze uitbreiding kon ons assortiment vergroot worden en ook de aantallen van de “Daghuurschaatsen”. Dat wij vroeger gebruikmaakte van de handmachines met instelbare liniaal voor de “Ronding” in te slijpen (s1300) en in de loop van de tijd halfautomaten hadden mee ontwikkeld (sprinter) hebben we nu in onze zaak “Volautomatische Computergestuurde” slijpbanken staan.

In het seizoen 2008/2009 hebben wij van de stichtingKunstijsbaan Kennemerland de gelegenheid gekregen om ons bedrijf met ±30 m² te vergroten wat wij met beide handen hebben aangepakt. We zullen, nu we meer ruimte hebben, proberen de wachttijd voor het schaatsverhuur te verkorten. Ook voor de scholen hebben wij vanaf ±1 november 2008 een nieuw huursysteem. Zie hiervoor onze website onder Verhuur.

Scholen

Om scholen nog sneller van dienst te kunnen zijn, hebben wij het naam kaartjes systeem ingevoerd.. Wij denken door dit nieuwe systeem ±20/25% sneller te kunnen werken (zie school verhuur).

Nieuw in seizoen 2014-2015 is het weekhuursysteem voor natuurijs. De schaatsen kunnen dan 1 tot 4 weken gehuurd worden als er natuurijs ligt. Dit zijn combinoren in de kleur blauw (zolang de voorraad strekt).

ijssalon

In Maart 2016 hebben we een ijssalon overgenomen om het personeel wat in de winter bij Engelbert Sport werkt, ook in de zomer in te zetten en daardoor een vast dienstverband te verkrijgen.

De ijssalon heet ijs van Bertje en is gevestigd op de schoterweg 40 te Haarlem-Noord

Wilt u meer info? Blader dan door de website en als u onze zaak eens wilt bekijken heette wij u van harte welkom. Onze zaak is te bezoeken op onderstaand adres.

IJsbaan Haarlem
Ijsbaanlaan 2 Haarlem
Tel: 023-5275997

Met vriendelijke groeten,Hans en Marion Tollenaar.
© 1978 - 2021 www.engelbertsport.nl
U kunt geen rechten ontlenen aan deze website. Eventuele typefouten voorbehouden.